Glossary entry

English term or phrase:

visual streak

Turkish translation:

optik kuşak

Added to glossary by Özden Arıkan
Jan 30, 2007 22:10
17 yrs ago
English term

visual streak

English to Turkish Science Zoology
It was assumed that all dogs have what’s known as a "visual streak" – a line of vision cells running across the eye. This streak gives dogs a much wider field of view than humans, and allows them to detect movement better.

Bazı köpeklerde, insanlardaki sarı benek yerine bu "visual streak" var. İnternette adamakıllı bir karşılık bulamadım.

Discussion

Quinox (X) (asker) Jan 31, 2007:
Az önce deneyimli bir veterinere danıştım ve yaptığı araştırma sonucunda bunun henüz Türkçe'ye çevrilmemiş yeni bir bulgu olduğunu, yabancı yayınlarda bulunduğunu ama Türkçe yayınlarda geçmediğini öğrendim. Bu hücrelerin dizilişi itibariyle "optik kuşak" şeklinde çevirebileceğimi söyledi. Yardım etmek için gösterdiğiniz çabaya çok teşekkür ederim.
Quinox (X) (asker) Jan 31, 2007:
Bu "çaprazvari fibrilleri" internette bulduğumda ben de sonuca çok yaklaştığımı hissetmiştim ama başka bir yerde bu terime rastlayamadım. İngilizce aradığımda en başta köpekle ilgili sonuçlar çıkıyor, yani terim anlamı çok bariz. İşin kötüsü bugün bulmam gerekiyor. Yanıtlar için teşekkür ederim.

Proposed translations

9 hrs
Selected

optik kuşak

Cümle içerisinde zaten "a line of vision cells" diye bir açıklama yer alıyorsa, bence bunu da kullanabiliriz.
Something went wrong...
3 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Çok teşekkür ederim. Henüz Türkçe karşılığı olmayan bir terim ama veteriner bu karşılığın uygun düşeceğini söyledi."
3 hrs

optik damar

valla uyduruyorum ama, optik damar olur gibi geliyor bana. visual: optik, görsel; streak: damar. hani insanlarda olmayan ama köpeklerde olan bişey gibi....

--------------------------------------------------
Note added at 3 hrs (2007-01-31 01:52:58 GMT)
--------------------------------------------------

bu benim kendi şahsıma münhasır terbiyesizliğimdir; bilmediğim konulara atlamak.. sadece iyiliktir niyetim, kızmasın tercüman dostlar...
Peer comment(s):

neutral Şadan Öz : O damar vücutta bulunan kan, lenf vb. damarı değil ama. Mermer damarı gibi şeyler. Son nota yanıt: Estağfurullah, yardımcı olmaya çalışana kızılır mı!
5 hrs
Something went wrong...
9 hrs

çaprazvari fibriller

GÖRME

Görme yeteneği, köpekler arasında ırktan ırka farklılık gösterir, zira gözlerin kafadaki yeri, ırka göre değişir. Yassı yüze sahip köpeklerde optik açı 8° , kurda benzer yüze sahip olanlarda 15-25° , Spaniel Cocker ve Greyhoundlarda ise 80° civarındadır. Bu yapının davranış üzerine etkisine örnek olarak; geniş görme açısına sahip bir köpeğin, etrafı çok rahat görebileceğinden dolayı, kalabalık ortamlarda çabucak dikkatinin dağılması verilebilir. Bu nedenle, böyle köpekler daha izole ortamlarda, daha iyi eğitilirler. Desmond Morris, bir av köpeğinin, itaat yarışması esnasında, seyirciler arasındaki bir kadının şapkasındaki kuş tüyünü fark edip, ferma duruşunda kaldığına şahit olduğunu belirtmiştir.

Gözdeki optik sinire ait fibrillerin çaprazvari olması, yan görüş açısı için öneme sahiptir. İnsanda bu fibrillerin yarısı, köpek ve kedilerde ise üçte ikisi çaprazvaridir. Bu nedenle, köpek ve kediler insandan daha iyi yan görüş açısına sahiptir. Yine fibrillerin bu özelliği sayesinde bir çoban köpeği bir kilometre mesafeden hareketli nesneleri seçebilmektedir. Zaten köpekte iletişimin bir kısmı görsel sinyallerle yapılmaktadır.

İnsanda görme merkezi, konların yoğun olarak bulunduğu, ancak rodların bulunmadığı fovea bölgesidir. Bu bölge köpeklerde de bulunur, ancak renkli görmeyi sağlayan kon yoğunluğu daha azdır.

Geceleri görebilirler mi?: Köpeğin gözündeki retina tabakasında (burada rodlar maksimum yoğunluktadır) bulunan ve gözün az ışıkta görebileceği şekilde özelleşmiş olan ışık reseptörleri insana göre çok daha fazladır. Retinanın hemen arkasında bulunan yansıtıcı hücre tabakası olan tapetum, retinadan geçen ışığın retinadaki fotoreseptif hücrelere ikinci kez çarpmasını sağlar, böylece ışığın gözde toplanma etkinliği yaklaşık %40 oranında artırılmış olur. Işığın az bir kısmı ise, gözde tutularak sarı-yeşil göz ışıldamasını sağlar. Bu durum, geceleyin köpek ya da kedinin gözüne doğru ışık tutulduğunda görülebilir. Tapetum tabakasındaki rod ve konlar ışığı öyle yansıtır ki geceleri insandan daha iyi görürler ve düşük ışık kaynaklarını iyi değerlendirebilirler.

Renkleri ayırt edebilirler mi?: Köpekte ışığı algılama eşiği insandan üç misli daha düşüktür, bu nedenle özellikle kısa dalga boyundaki renkleri ayırmada zorluk çekerler. Gün ışığında, görüntüyü, rodlardan ziyade konlar oluşturduğu için (renkleri seçmeleri, bu renklere duyarlı olan ve kon adı verilen görüntü oluşturan yapılara bağlıdır), köpek muhtemelen sadece iki ana rengi, mavi, yeşil ve bunların kombinasyonlarını görürler yani görme, dikromatik özelliktedir. Köpeklerde, saldırı eğitiminde kırmızı renkli kollukların daha verimli olduğu söylenmektedir. O hâlde, kırmızı rengi ayırma yeteneklerinin olduğu düşünülebilir. Gerçekten de kırmızı gibi uzun dalga boyundaki renklerin köpekler tarafından daha rahat ayırt edilebildiği bildirilmektedir(Whiteley, 1996). Ayrıca köpekler, bütün renkleri göremeseler bile, renkleri ayırt etmeyi kolayca öğrenebilirler; zira beyinlerinde, insana göre az bile olsa, dalga boylarını ayırt eden ganglionlar bulunmaktadır. Bazı araştırıcılar da, renk enformasyonunun davranışlarda kullanılmadığını, bu nedenle, köpeklerde renk ayırım yeteneğinin önemli olmadığını ileri sürerler.

Geceleri, köpek ve kedilerin renk görüşü insanınkine benzer. Ancak bu hayvanların tapetum tabakasında yansıma nedeniyle sarı ve yeşil renkleri algılamada hafif bir üstünlükleri söz konusudur.

Detayları seçebilirler mi ve televizyon izleyebilirler mi? : Köpekler form ve desenleri ayırt etmede zorluk çekip, desenlerdeki detayları görmezler. Bunun sebebi, tapetumun ışığı dağıtması ve retinal ganglionlara bağlı olan rod sayısının fazla oluşuna rağmen, kon sayısının azlığıdır. Kediler, Y tipi ganglion hücrelerinden dolayı televizyonu titrek olarak görürler. Köpekler ise bir grup araştırıcıya göre, kısmen hareketli nesneleri takip edebilmeleri ve kısmen de gölgeleri ayırt edebilmeleri nedeniyle saniyede 625 dotluk Avrupa ve ülkemiz televizyonlarını izleyebilmekte, saniyede 525 dotluk ABD televizyonlarını izleyememektedir. Birçok hayvan sahibi, köpeklerinin televizyon izleyebildiğini söylese de, bu hayvanların izleme aktivitesiyle alâkalı nicel ölçümler yoktur.

Köpekler miyop mu?: Köpeklerin yakını fokuslama yetenekleri insana göre zayıftır. Bu yetenek, insanın 1/15'i, kedinin ise 1/4'ü kadardır. Kedi ve köpek, 25 santimden yakın mesafeleri net göremez. Ancak bu ölçümlerin çoğu ev hayvanları üzerinde yapıldığı için hatalı olabilir; zira ev hayvanları, ev içinde uzak cisimleri fokuslama imkânına sahip olmadığı için miyop olma eğilimindedirler, çünkü fokuslama yeteneği sonradan gelişir ve küçük yaştan itibaren başlanan egzersizlerle tam seviyesine ulaşabilir.
Note from asker:
Yanıtınız için çok teşekkür ederim ama bu fibriller beyne giden sinirde bulunuyormuş. Optik kuşak daha uygun düşecek.
Peer comment(s):

neutral Şadan Öz : bu nörofibrillerin, metinde bahsedilen hücre silsilesiyle aynı şey olup olmadığının iyi araştırılması lazım. Internet üzerindeki Türkçe literatürde de hiçbir şey yok yahu.
37 mins
Teşekkür ederim Şadan Bey. İyi çalışmalar.
Something went wrong...
12 hrs

Görme yolu

D.E.Ü Tıp Fakültesiden YRD.DOÇ.DR. Güven Erbil'in önerisidir.

http://www.google.ie/search?hl=en&q=Görme yolu &btnG=Google ...
Something went wrong...
12 hrs

optik çizgi

Ben de çok araştırdım ama tam bir karşılık bulamadım. Ama anlam bakımından "optik çizgi" kullanmanın yerinde olacağını düşünüyorum.

İyi çalışmalar
Something went wrong...
689 days

görsel kılcal damar

self-explanatory
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search